Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezinde 06-09 Mayıs 2018 tarihinde organize edilecektir. 9. Uluslararası İSG Kongresine yurt dışından ve yurt içinden sektörel otoriteler konuşmacı olarak katılmaktadırlar. Aynı zamanda üretici firmalara yönelik fuar da tertip edilmekte olup, ziyaretçiler için sektörel bilgilenme, kamu ve özel sektör buluşması ile networking imkanı sunmaktadır.
Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının Amacı
Medeniyetlerin buluşma noktası İstanbul’da kıtalar arası iş sağlığı ve güvenliği sinerjisi
- Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biridir. İş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç; çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır.
- ILO rakamlarına göre; Dünya’da 1,2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında işgücü bulunmaktadır. Dünya’da; her 15 saniyede 1, her gün yaklaşık 6 bin işçi iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.
- Dünyada çalışma barışını, çalışanların iş ve sosyal hayatlarını, ülke ve bölge ekonomilerini olumsuz yönde etkileyen iş kazaları ve meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği disiplinine küresel bir farkındalık kazandırmıştır.
- Son birkaç yüzyıldır çalışma hayatındaki değişime uygun olarak iş sağlığı ve güvenliği kapsamının da değiştiği bilinmektedir. Günümüzde, iş sağlığı ve güvenliği konusu; tüm ilgili tarafların ortak çabası ile çağdaş nitelikte önleyici ve koruyucu hizmetlerin esas alındığı bir sistem yaklaşımı olarak ele alınmaktadır.
- Bu çerçevede kıtalararası bilgi alışverişi, iş birliği ve paylaşımı sağlamak amacıyla “Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” temalı 8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, 8 – 11 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenecektir. Konferans; taşeronluktan, özel politika gerektiren çalışanlara, ergonomiden psikolojik risk faktörlerine kadar değişik alanlarda 34 konu başlığı içermektedir.
- Bu konferans İSG’yi teşvik etmeyi hedefleyen yeni bilgi ve uygulamaların paylaşıldığı bir forumun sağlanması; iş birliği ağları, ortaklıkları kurmak ve ilgili taraflar arasındaki ortaklıkları güçlendirmek; İSG alanındaki bilgilerin geliştirilmesi, stratejilerin ve iyi uygulamaların paylaşımı için bir platform oluşturmak adına çok önemli bir fırsat olacaktır.